Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Πανελλήνιες 2015 - Καλή τύχη σε όλους!



Μια ακόμα χρονιά φτάνει στο τέλος της. Ο μακρύς δρόμος των εξετάσεων τελειώνει κάπου εδώ. Το παλαιοπωλείο εύχεται καλή τύχη στις εξετάσεις σε όλους τους μαθητές και ελπίζουμε τα θέματα να είναι χωρίς ασάφειες και διαβαθμισμένα με τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στην προσπάθεια και στον κόπο όλων των μαθητών. 

Μερικές προσωπικές συμβουλές!

  • Προσπαθήστε να κοιμηθείτε (όσο είναι εφικτό) νωρίς τα προηγούμενα βράδια των εξετάσεων. 
  • Το πρωί πριν τις εξετάσεις να φάτε ελαφρύ πρωινό και λίγη σοκολάτα ενώ αποφύγετε τους πολλούς καφέδες.
  • Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από το άγχος! Σίγουρα είναι ένας αρνητικός παράγοντας που όμως αν το ελέγχετε μπορεί να είναι και εποικοδομητικό αλλά αν σας κυριαρχήσει μπορεί να είναι καταστροφικό. Να θυμάστε ότι οι εξετάσεις τελειώνουν με το τελευταίο μάθημα και πότε δε ξέρετε τι μπορεί να γίνει έστω και αν δεν τα πάτε καλά σε κάποιο ή κάποια μαθήματα. Επίσης θεωρείστε δεδομένο (αν και δεν είναι) ότι τα θέματα θα έχουν καθυστέρηση ώστε να αποφύγετε το άγχος και την αγωνία.
  • Μην κολλήσετε πολύ ώρα σε κάποιο θέμα ή ερώτημα που σας δυσκολεύει. Συνεχίστε με τα επόμενα. Επίσης μη σπαταλήσετε πολύ χρόνο με το πρόχειρο και την αντιγραφή του στο καθαρό. Ότι θέμα γνωρίζετε ξεκινήστε το απευθείας στο καθαρό. Καλό είναι να έχετε ένα ευπαρουσίαστο γραπτό αλλά είναι προτιμότερο να σας μείνει χρόνος. Οπότε μη διστάσετε να σβήσετε ή να μουτζουρώσετε. Αν κάποιο θέμα σας φαίνεται ότι έχει κάποιο λάθος - πρόβλημα ή ότι λείπουν δεδομένα μη διστάσετε να ζητήσετε διευκρίνηση. Σταματήστε να ασχολείστε με αυτό μέχρι να έρθει απάντηση. Τέλος αν σε κάποιο θέμα κολλήσετε διαβάστε ξανά και ξανά την εκφώνηση διότι κάτι μπορεί να σας έχει ξεφύγει.
  • Μη σβήνετε τίποτα από το καθαρό ακόμα και αν είστε σίγουροι-ες ότι είναι λάθος. Επίσης αν έχετε ένα θέμα στο πρόχειρο για το οποίο δεν είστε σίγουροι ή νομίζετε είναι λάθος αλλά δεν έχετε άλλη απάντηση αντιγράψτε το στο καθαρό. Τέλος μην αφήνετε κενά θέματα αν δε γνωρίζετε την απάντηση αλλά αν έχετε κάποια ιδέα γράψτε την. Μπορεί να υπάρχει κάτι από αυτά που γράφετε που να σας δίνει μόρια. Προσοχή η βαθμολόγηση ακολουθεί βήματα και δεν είναι ενιαία. 
  • Προσπαθήστε να αιτιολογείτε με σαφήνεια τα θέματα τίποτα δε θεωρείται αυτονόητο.
  • Μόλις τελειώσετε αν σας μείνει χρόνος ρίξτε μια ματιά με ηρεμία, στο γραπτό σας, τσεκάροντας αν έχετε όλα τα θέματα σωστά περασμένα στο καθαρό και ελέγχοντας -ξαναδιαβάζοντας τα θέματα - αν έχετε απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που σας ζητούνται και δε σας έχει ξεφύγει κάτι.


Παιδιά πάμε γερά......









Blog Widget by LinkWithin